tiistai 17. tammikuuta 2012

Vapaapäivän leipomuksia

Tänään olen saanut nauttia vapaapäivästä. Aamulla herättyäni puin lämpimästi päälleni ja lähdin kävelemään lähikauppaamme.  Kiertelin lähes tyhjässä ruokakaupassa ja keräilin ostoskoriini leivontatarvikkeita. Jauhopussit, lesehiutaleet ja muut kaapeistamme loppumaan päässeet kuiva-aineet laukussani kävelin takaisin kotiin. Valmistin leipätaikinan ja laitoin sen uunipellille liinan alle kohoamaan. Lisäksi tein jääkaappiin taikinan juustotikuille. Vasta näiden jälkeen valmistin itselleni myöhäisen aamiaisen. 

 Tuoremehua, caramel cappuccinoa, vadelma-mustikkarahkaa ja ruisleipää.


Aamiaisen jälkeen jatkoin leipomista ja jo hetken kuluttua uunista levisi kotiimme ihana tuoksu.



Nopeat sämpyläruudut  
(isolle uunipellille tupla-annos)
2½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
½ dl kauraleseitä
½ dl vehnäleseitä
½ tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
n. 3–4 dl sämpyläjauhoja

Sekoita taikina. Kaada reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle. 
Taputtele tasaiseksi levyksi. Kohota hyvin (n.30min). 
Voitele kananmunalla ja ripottele päälle kaurahiutaleita ja -leseitä. 
Leikkaa levy neliöiksi. 
Paista 225 asteessa 15 min.
  


Juustotikut
100 g margariinia
1½ dl vehnäjauhoja
2½ dl juustoraastetta  
3 rkl vettä
1 kananmuna (voiteluun)

Nypi margariini ja vehnäjauhot muruseokseksi. 
Lisää taikinaan 2dl juustoraastetta ja vesi. 
Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. 
Kauli taikina n. 20 cm x 25 cm levyksi. Puolita pitkittäin ja tee n.30 kpl tikkuja. 
Voitele tikut kananmunalla, pistele haarukalla ja ripottele loppu juustoraaste päälle. 
Paista 225 asteessa uunin ylätasossa 10 min.


Juustotikkuja söin lounaalla tomaattikeiton lisukkeena.


-s-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti